Charoset jest jedną z potraw spożywanych pierwszego dnia obchodów święta Paschy, upamiętniającego wyjście Izraelitów z niewoli egipskiej. Jest łatwy w przygotowaniu – w swej najprostszej postaci zawiera tarte jabłka, siekane orzechy, cynamon i odrobinę wina. Charoset, jak każda z potraw podawanych podczas uczty seder, ma istotne znaczenie symboliczne – wyglądem powinien przypominać glinę wymieszaną ze słomą, z której niegdyś żydowscy niewolnicy wyrabiali cegły przy budowie twierdz na rzecz faraona, o czym mówi fragment Księgi Wyjścia:
„Budowano wówczas dla faraona miasta na składy: Pitom i Ramses. Ale im bardziej go uciskano, tym bardziej się rozmnażał i rozrastał, co jeszcze potęgowało wstręt do Izraelitów. Egipcjanie bezwzględnie zmuszali synów Izraela do ciężkich prac i uprzykrzali im życie uciążliwą pracą przy glinie i cegle oraz różnymi pracami na polu. Do tych wszystkich prac przymuszano ich bezwzględnie.” (Wj 1, 11-14)
Wykonanie:
J.S. 29
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz