ZIMSTERNE - ciasteczka przygotowywane na Hawdale
Składniki:
* 3 białka,
* 180g cukru pudru,
* szczypta soli,
* ok 300g mielonych migdałów,
* 2 łyżeczki esencji waniliowej,
* 1 łyżka mielonego cynamonu,
* 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej.
1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Białka ubić (z dodatkiem szczypty soli) na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder.
3. 3-4 pełne łyżki piany oddzielić i odstawić na bok.
4. Do reszty piany dodać połowę migdałów, wanilię, cynamon oraz gałkę. Następnie stopniowo dodawać resztę migdałów, aż do uzyskania konsystencji pozwalającej ulepić z ciasta kulę.
5. Ciasto odstawić na 1h do lodówki.
6. Wałkować na grubość 5mm podsypując cukrem pudrem. Wycinać gwiazdki, a następnie smarować je zachowaną pianką bezową.
7. Piec 20-25min w piekarniku nagrzanym do 150ºC. Pianka bezowa powinna lekko się zarumienić. Studzić na kratce.
Przepis pochodzi z książki Clarissy Hyman “Kuchnia żydowska”.
Wykonanie:
K.G. 23, K.S. 31
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz