Kugel - bardzo specyficzna potrawa kuchni żydowskiej. Jest to zapiekana babka z surowych lub gotowanych ziemniaków, makaronu lub ryżu. Może być na słono albo na słodko - jako deser.
Historia.
Pierwsze kugle robione były z chleba i mąki, ich smak był bardziej pikantny niż słodki. Około 800 lat temu, niemieccy kucharze zastąpili chleb makaronem i dodali do niego jajka. Kolejną zmianą okazało się dodanie cynamonu, rodzynków oraz słodkiego sera, co zapoczątkowali Żydzi zamieszkujący Polskę. Pod koniec XIX wieku, mieszkańcy Jerozolimy połączyli skarmelizowany cukier oraz czarny pieprz i stworzyli jerozolimski kugel z makaronem, który podawany jest często w czasie Szabatu.
Żydowskie święta.
Kugel robiony jest najczęściej przez Aszkenazyjczyków (Żydów zamieszkujących Europę środkową, wschodnią i częściowo zachodnią) podczas Szabatu. Niektórzy Chasydzi wierzą, że spożywanie kugla podczas Szabatu przywołuje specjalne, duchowe dobrodziejstwa, zwłaszcza gdy serwowany on jest na stole chasydyjskiego Rebe.
Wykonanie:
P.S. 30, D.S 13, A.R 28
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz