środa, 17 marca 2010

CHREMZEL

Tradycja
Tradycyjny żydowski jadłospis zawiera mięso wołowe, cielęce i baranie, ryby, podroby, drób i chleb. Chleb to również różnego rodzaju bułki pszenne, chałki, strucla i maca. Podstawowym napojem jest wino. Oprócz tego pije się inne napoje jak piwo, wody mineralne, czy też żydowską śliwowicę, czyli „Pejsachówkę”.

Kuchnia
Najważniejszą cechą kuchni żydowskiej, obecną we wszystkich jej odmianach, jest ścisłe przestrzeganie koszerności, tj. religijnego podziału pokarmów na koszerne – czyste (dozwolone) i trefne – nieczyste (zakazane). Podział ten oparty jest na Biblii, na nakazach Pięcioksięgu Mojżesza (Tory), i późniejszych interpretacjach tych praw przez rabinów.

Chremzel (oładki)
Są to placuszki podawane na ciepło lub na zimno - najczęściej z cukrem pudrem. Żydzi zajadają się nimi na co dzień.




Składniki

• 10 dag macy (rozdrobnionej)
• 200 ml wina
• 5 dag migdałów
• 500 ml oleju
• 5 dag cukru
• 4 jajka
• sól do smaku

Przygotowanie
Zalać macę winem podgrzanym do wrzenia, dodać drobno rozdrobnione migdały, cukier, żółtka i pianę z białek, lekko zamieszać. Smażyć małe placuszki w dużej ilości oleju z obu stron, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem.


Bibliografia
http://www.przepisy.rzeszow.pl/content/chremzel-o%C5%82adki
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_%C5%BCydowska
http://www.przepisy.rzeszow.pl/content/kuchnia-%C5%BCydowska

Wykonanie:
A.W. 14, A.R. 27, M.S. 32

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz