Hummus – bardzo prosta w przygotowaniu i popularna potrawa, szczególnie w kuchni arabskiej i żydowskiej. Ma wiele różnorakich możliwości przyrządzenia i przepisy często różnią się od siebie. Jednak podstawowym i zawsze obecnym składnikiem jest ciecierzyca, sezam, czosnek i sok z cytryny. Hummus z powodzeniem zastępuje masło czy pasty i jest obecny na wielu stołach. Często je się go z macą bądź chlebem pita, może też być dawany dziecku z chlebem do szkoły. Przez wegetarian coraz bardziej rozpowszechniany jest w Europie, Ameryce Północnej i innych częściach świata. Warty wspomnienia jest fakt, że, według legendy, hummus wymyślił podczas krucjat sam Saladyn, wielki wódz arabski.
![]() |
Od Kultura żydowska |
PRZEPIS
- 250g ugotowanej, zmielonej ciecierzycy
- pasta sezamowa
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- sok z cytryny bądź limonki
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Wszystko dobrze zmiksować, oliwy dodawać aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, podobnej do masła czosnkowego.
Wykonanie:
D.K. 6
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz